Terugkomdag Zeezeilers van Marken 2015

VinkeveenVinkeveen, 31 oktober 2015. Zaterdag 31 oktober de jaarlijks terugkerende terugkomdag van de Zeezeilers van Marken. Het begint traditiegetrouw met een leuk verhaal van Rob zelf. Deels reclame, deels mooi tips en onthullingen over het nieuwe programma van 2016. Een dit jaar de onthulling dat de Westwind naar de Carieb gaat (dat wisten we al), maar dat de Westwind nu ook een rolfok heeft dat wisten we nog niet.

De zaal vindt het geweldig. Rob was/is altijd tegen de rolfok, maar in de Carieb met de vele zonne-uren heeft zo’n fok op het dek toch veel te lijden. Rolfok met UV bescherming gaat veel langer mee.

Na Rob de sprekers. Het eerst verhaal gaat over een ontzettend goed voorbereide zeiltocht naar de Azoren met een Swan 48 ft. Mooie beelden van een mooie reis. Veel groen op de Azoren, niet al te warm (in de buurt van de 25 graden) en nog niet super toeristisch. Aanrader om naar toe te gaan.

Daarna een mooi verhaal van Ben Rutte met  het mooiste email adres van de wereld: ben@zeilen.nl. Leuker kan het niet worden. ;). Drie jaar lang om de wereld zeilen met een beperkt budget (100.000 euro) en een klein bootje (34 Ft.) en je vrouw. Valt dus allemaal best mee. Bij IJmuiden links af en dan begint de wereld. Mooie avonturen met veel humor gebracht en ook hier weer schitterende foto’s. Aan het einde van het verhaal een lang applaus en als toegift kun je dan zijn boek nog kopen.

Ben Rutte - Dat Nemen Ze Je Nooit Meer Af

Dat nemen ze je nooit meer af

BenRutte-DatNemenZeJeNooitMeerAf-2

Dat nemen ze je nooit meer af

2015 Zwerftocht Waddenzee: Lelystad

In de mast

In de mast

Enkhuizen – Lelystad. 7 augustus 2015. Het is mooi blauw weer als we wakker worden. Het ontbijt staat weer netjes op ons te wachten. Na 7 dagen goed ontbijten, lunchen en dineren ben je er bijna aan gewend. Straks is het thuis weer wennen.

Er wacht Sjak nog een klusje. Ze moet de mast in. De harp die aan de val zit waarmee de wishbone omhoog getrokken wordt, is gisteren geknapt. Waarschijnlijk met de lier iets te veel spanning gezet. We maken alles voor elkaar en hebben een dubbele lijn en dan hijsen we Sjak langzaamaan naar boven. Na 15 minuten is de klus geklaard en komt Sjak weer langzaam naar beneden.

We maken klaar voor vertrek. Voor ons breekt de laatste dag aan. We moeten eerst door de sluis van Enkhuizen om op het Markermeer te komen.

In de sluis zien we toch weer een paar mooie schepen. Zowel kwa uiterlijk als ook de naam.

Gerrigje

Gerrigje

Jemoeder

Jemoeder

Na de sluis de zeilen erop en in één streep naar Lelystad. De wind is iets minder dan drie, maar met alle zeilen erop maken we toch nog een beetje vaart. Langzaamaan komt Lelystad in zicht. De grote zendmast in natuurlijk al vanaf grote afstand te zien.

Lelystad

Lelystad

Bataviahaven

Bataviahaven

Alles voor de laatste keer: Kluiverboom omhoog. Huikje om de fok. Huik om het grootzeil en dan is het voorbij. Nog een laatste groepsfoto. Als mooie herinnering aan een week zeilen met de Kaat Mossel.

We zijn verwend. We mochten sturen, navigeren, zeilen hijsen, kluiverboom laten zakken en ophalen, maar het hoefde niet. Er was geen verplichting. En zo voelde het ook. We hebben het graag gedaan. Wij kijken terug op een leuke week zeilen. Mooi weer en mooie wind. Ik zie de Kaat Mossel terug op de Waddenrace.

De crew van de Kaat Mossel

De crew van de Kaat Mossel

2015 Zwerftocht Waddenzee: Enkhuizen

Het Texelse schaap

Het Texelse schaap

Oude Schild – Enkhuizen. 6 augustus 2015. Na het ontbijt even ‘shoppen’ op Oude Schild. Er is een watersport winkel waar je van alles en nog wat kunt kopen. Niets bijzonders zou je zeggen, maar er liggen ook hele grote dingen. Harpen van een paar kilo. Heel veel laarzen, Heel veel jassen. Slangen waar je bijna zelf doorheen kunt.

Na deze winkel ook nog even in een winkel met allemaal prullaria. Alles over het Texelse schaap. Naar nu blijkt mag je niet op een Texels schaap gaan zitten, want dan breekt ie.

Om half elf verlaten we de haven en hijsen we de zeilen. Er is bijna geen wind (bijna blak) en dat levert de meest prachtige vergezichten op. Nu is de Waddenzee toch echt wel op z’n mooist (of is het haar mooist).

De Waddenzee

De Waddenzee

Dan zien we aan bakboord twee bruinvissen zwemmen. In een mooi tempo komen ze naar boven en verdwijnen dan weer onder water. Het lijkt een moeder met haar jong.

Omdat er toch geen wind is gaan we bij Den Oever gezellig een visje eten. Naast de overdadige lunch kan een visje er altijd nog wel bij.

Na een uurtje gaan we weer verder. De wind is ondertussen aangetrokken tot een kleine windkracht 4 en ook nu hebben we weer halve wind in de zeilen. We hebben alle zeilen gehesen en zelfs nog een extra zeil tussen de twee masten. We lopen toch zo maar een knoop of 6. We willen naar Medemblik, maar daar blijkt de haven in verband met een groot feest al helemaal vol te liggen. Dus dan maar door naar Enkhuizen.

 

Lekker zeilen

Lekker zeilen

P1030596

De wind is gunstig en we gaan in een bijna rechte lijn van Den Oever naar Enkhuizen. Voordat we het weten liggen we al voor Enkhuizen. We zoeken een mooi plekje aan de Gependam. Dan gaan Floris en ik nog even zwemmen.

Zwemmen bij de Gependam

Zwemmen bij de Gependam

Zwemmen bij de Gependam

Zwemmen bij de Gependam

Het water is minder koud dan in de haven van Schiermonnikoog, maar warm is het toch nog steeds niet.

Teunie komt ook nog een dagje meezeilen. Net als we liggen komt Teunie met Safa aangelopen. Safa heeft Teunie gebracht met de auto. We gaan net dineren. Vanavond is het wrap-diner. Veel lekkers met wrap.

Blijkbaar is er een feest op komst in Enkhuizen. Ze zijn een enorm podium aan het inrichten en zo nu en dan genieten we van de mooie harde klanken uit de enorme boxen. Het is weer een heldere nacht als we onze kooi induiken. Morgen de laatste dag. Wel jammer, maar aan alle leuke dingen komt een einde.

2015 Zwerftocht Waddenzee: Oude Schild

Op weg naar Texel

Op weg naar Texel

Harlingen – Oude Schild. 5 augustus 2015. Rond acht uur zitten we eer gezellig met elkaar aan het ontbijt. We nemen de dag even door en gezien de windrichting kunnen we heel mooi zeilen naar Texel. Het is nog bewolkt, maar de temperatuur is goed. Rond een uur of 11 varen we op de motor richting Kornwerderzand. We hebben de wind tegen. Halverwege zien we bij het begin van de Boontjes een snel zeiljacht aankomen. Een man en vrouw die scherp zeilend in de geul meters maken en gestaag dichterbij komen. Na een aantal slagen zitten ze ons op de hielen en in 2 slagen ‘scheuren’ ze ons voorbij. Een mooi gezicht. Snel overstag en direct de zeilen weer straks voor het komende rack. Ondertussen bereiden wij onze zeiltocht naar Texel voor. Alle huiken er weer af. Bakstagen goed zetten en voor Kornwerderzand de zeilen erop.

We lopen een knoop of zeven met halve wind. Langzaam aan komt het zonnetje te voorschijn en is dit toch weer een ultieme zeildag op de Waddenzee.

Oude Schild

Oude Schild

Rond een uur of half vijf zien we dan Oude Schild. We varen nog over een zandbankje. Het zwaard rammelt over de bank, maar gelukkig staat er net voldoende water om er over heen te ‘dansen’ Vijftien minuten later en we hadden lekker gelegen voor de kust van Texel.

In de haven van Oude Schild moeten we helemaal aan het einde van de haven tegen de “Wilhelmina” aan liggen. Daarnaast ligt de “Broedertrouw”. Mooi Schip, maar minder leuke schipper. Hij is nogal precies en wil eigenlijk niet dat er mensen over zijn boot naar de kant gaan. Helaas kan dat niet anders, dus negeren wij het gedoe.

De vriendin van Floris is ook op Texel. Zij zit in “De Cocksdorp“, iets van 15 kilometer van Oude Schild. De fiets gaat naar de kant en we zwaaien Floris vrolijk uit. Net als we zitten, komt Floris al weer terug. Lekke band. Beste spijker in de band. Gelukkig heeft de buurvrouw ook nog een fiets achterop. Schippers lenen niet makkelijk de spullen uit, maar als Floris het goede doel beschrijft, krijgt hij de fiets mee. De vriendin is erg blij Floris te zien. Rond half twaalf is Floris terug. Zonder licht op de fiets is het best wel donker op zo’n eiland. Maar hij is geweest.

 

2015 Zwerftocht Waddenzee: Harlingen

Bewolkt

Bewolkt

Dokkum – Harlingen. 4 augustus 2015. We worden wakker met de regen op het dak. Jammer genoeg. Voor het eerst het zeilpak dan maar aan. Het regent niet hard, maar van die fijne dunne natte regen. Gelukkig is het niet koud. We vertrekken richting de eerste brug bij Dokkum en zijn op weg naar Harlingen.

Dokkum ligt er nog vredig bij. We zien het mooie stadje en varen langs de molen. Bij het pannekoekenschip hangt een pop in de dirk. Op afstand lijkt het net een echte man.

Na Dokkum varen we verder over de Dokkumer Ee. We varen door de weilanden van Friesland met zo nu en dan schitterende huizen aan het water. Als het werken afgelopen is, kun je daar toch best je laatste jaren/dagen slijten.

Rond 12 uur komen we dan langs Bartlehiem. Wie kent het niet van de Elfstedentocht. Het lijkt heel wat, maar de werkelijkheid is toch anders. Gewoon een sloot en een bruggetje. Veel meer is het dus niet. Toch leuk dat ik er nu langs vaar.

Bartlehiem

Bartlehiem

Bartlehiem

Bartlehiem

We varen gewoon door richting Leeuwarden. De regen regent gewoon door. Ondertussen is mijn zeiljas echt wel nat en ik voel dat ook. Eigenlijk is mijn zeiljas dus lek. Mijn jasje onder de zeiljas is ook nat.

Rond half twee zien we dan de eerste brug van Leeuwarden. Sjak stuurt ons door de grachten van Leeuwarden, waar we toch regelmatig even geduld moeten hebben voor de diverse bruggen.

Net buiten Leeuwarden komen de Slauwerhoffbrug tegen. Niets bijzonders zou je zeggen, totdat je ziet hoe hij omhoog gaat. Heel bijzonder.

Slauerhoffbrug

Slauerhoffbrug

Slauerhoffbrug

Slauerhoffbrug

Na Leeuwarden knapt het weer op. De regen stopt. Ik kan weer zonder zeiljas op het dek lopen. Ik hang mijn zeiljas te drogen in de machinekamer, waar het toch behoorlijk warm is.

Dronryp

Dronryp

Onderweg stoppen we nog even bij Dronryp. Een mooi klein dorpje. Als ik vanuit Leeuwarden met de trein naar Harlingen ga, kom je ook langs Dronryp. Dan denk je: dat daar nog mensen wonen, maar nu ziet het er toch heel anders uit.

Terwijl iedereen boodschappen doet, kijk ik met vreugde weer naar een mooi aanleg tafereel. Een klein bootje met buitenboordmotor. Eerst aan de overkant. Motor uit en nergens iets waar je aan kunt liggen. Als het bootje dan midden in het kanaal ligt, start de motor. Gelukkig. Nog even wachten op de opening van de brug. Hij komt aan onze kant liggen. Zijn zoontje springt van de boot. Best een eind, maar gelukkig net op de rand van het kanaal. Ondertussen steekt de vader de pikhaak onder het dak richting de kant. De pikhaak kan net een laatste plankje te pakken krijgen. Dan het  geluid van de slagbomen. Boot los en motor starten, maar helaas geen geluid. De vader roept tegen de jongen dat ie toch weer van boord moet. De afstand is groter dan de vorige keer, maar ook nu redt de jongen het net. De pikhaak is te kort en de boot drijft. Dan gelukkig. De motor doet het. De man kijkt achteruit. Ziet mij staan en zegt: “Ik doe dit niet zo vaak, sorry”. Ik lach en zeg dat ik wel genoten heb en ja je ziet wel dat ie het niet zo vaak doet.

Iedereen is weer aan boord en we gaan weer verder. Na de brug moeten we iets naar links en gelukkig ziet Sjak het net op tijd. We draaien bij en laten Dronryp achter ons liggen.

Dronryp

Dronryp

IJsbreker

IJsbreker

We komen langs diverse scheepswerven en ook weer leuke droomhuizen. Ergens bij een van de werfjes ligt een bijzonder apparaat. Het blijkt een ijsbreker voorzetstuk te zijn. Het ziet er zo apart uit. Handig apparaat, maar vandaag niet nodig.

Stootwil

Stootwil

Floris en Martin laten hun creativiteit zien. Ze hebben met een watervaste stift een stootwil van een eigen gezicht voorzien. Gelukkig willen ze wel met z’n drieën op de foto.

Dan zien we Harlingen. De zon staat ondertussen weer lekker te branden. De regen hebben we achter ons gelaten.

Rond acht uur liggen we dan in de Zuiderhaven van Harlingen.

Het diner staat klaar en we genieten nog van de fijnen zonnige avond. Morgen naar Texel.

 

2015 Zwerftocht Waddenzee: Dokkum

Aan de afwas

Aan de afwas

Schiermonnikoog – Dokkum. 3 augustus 2015. We kunnen pas rond 11 uur vertrekken. Eerder staat er niet voldoende water in de haven en de geul. Ondertussen staat Floris met Martin de afwas te doen. Mooie taak. Moet toch gebeuren.

We willen naar Ameland. Om Ameland te halen moeten we over het wantij met hoogwater. Er staat dan 1.35m water. Genoeg voor de Kaat Mossel. Dan luisteren we nog even naar de waterstanden op de marifoon. Er blijkt extreem grote verlaging te zijn. Er is 55 cm (later 45cm) verlaging. Dan blijft er op de hoogste waterstand nog maar 80 cm over. Dat is echt te weinig. We kijken even naar een alternatieve route, maar die is er niet echt. Over zee, maar daar mag de Kaat Mossel niet komen.

Aan het werk

Aan het werk

We varen naar buiten en dan slaat het noodlot toe. We lopen een beetje aan de grond en plotseling is de watertoevoer voor de motor verstopt. Er komt een heftig signaal uit de motorruimte. Dus snel anker uit en motor uit. En dan begint het zoeken. Eerst de wierpot in de roef. Niets, dan de toevoer zelf. Alles los maken en schoonmaken. Na 2 uur hard werken door Sjak (haar opleiding bij de Zeevaartschool komt nu echt van pas) doet de motor het weer. Alles weer aansluiten en dan de motor starten en kijken of er water uit de uitlaat komt en dat is zo. Anker omhoog en zeilen hijsen. Daar gaan we.

Dokkumer Ee

Dokkumer Ee

De wind is gunstig en de zon schijnt volop. Het is echt een prachtige zeildag. We kunnen mooi zeilen op de Waddenzee en het Lauwersmeer. De wind draait elke keer in ons voordeel en we hoeven steeds minder vaak overstag. Uiteindelijk zeilen we halve wind gewoon richting het begin (of einde) van de Dokkumer Ee. Bij de Dokkumer Ee aangekomen de zeilen opruimen en op de motor naar Dokkum. We varen door het mooie Friese landschap. De wind neemt een beetje toen en het weer veranderd. Het wordt wat onstuimiger en als de weerberichten kloppen gaat het morgen regenen. Eerst maar afwachten.

Vlak voor Dokkum gaan we bij een aantal boten liggen. Er is weinig ruimte en niet iedereen staat direct te springen dat wij daar aanleggen. Maar na enig aandringen gaan mensen hun boot verleggen en ontstaat er ruimte voor de Kaat Mossel.

Ook nu weer een drie-gangen-diner. We eten onze buiken weer rond en alles smaakt even goed.

En omdat het niet koud is zitten we lekker buiten te genieten van de mooie luchten. Avondrood geeft water in de sloot. Voor nu geldt dat zeker niet.

Rode luchten

Rode luchten

Vissen

Vissen

2015 Zwerftocht Waddenzee: Schiermonnikoog

De haven van Schier

De haven van Schier

Lauwersoog – Schiermonnikoog. 2 augustus 2015. De zon schijnt al volop als we ’s ochtends om 8 uur weer aan het luxe ontbijt zitten. Zelfs Floris is op tijd wakker. Wel pas 5 minuten, maar hij zit aan tafel.

Na de lunch de hond uitlaten en klaar maken voor vertrek. Er is niet veel wind en qua stroming zit het ons ook niet mee. We hijsen buitengaats de zeilen en gaan met een slakkegangetje richting Schiermonnikoog of Ameland. Bedoeling is Ameland, maar dat moet kwa wantij ook maar lukken. Willen we naar Schiermonnikoog dan moeten we rond 13:00 (hoogwater) er in de buurt zijn. Daarna is er te weinig water om de haven nog te bereiken.

Op het keerpunt in de geul, zeg je gaat dan door naar Ameland of je slaat of naar Schier, besluiten wij af te slaan naar Schiermonnikoog. Ik ben nog nooit met de boot op Schier geweest. Met de meeste scherpe jachten kun je Schier niet bereiken.

Als je zo richting de haven vaart, dan zie je al wel het probleem. Er wordt sinds jaren nie meer gebaggerd in de haven en de geul. Daarmee verzand de haven steeds meer en is er eigenlijk alleen maar plaats voor droogvallende schepen. We komen in de haven naast een andere grote aak te liggen. Langzaamaan loopt de haven leeg en rond een uur of drie liggen we al op de blubber. Rondom nog wel een beetje water.

Zwemmen

Zwemmen

Floris en ik gaan lekker zwemmen. We maken de trap klaar en hangen die aan de reling. De trap drijft, dus een extra band ter verzwaring er aan gebonden. Dat helpt. De trap zinkt. Zwembroek aan en langs de trap naar beneden. Het water is erg koud. Alles word klein ;). en na een paar minuten zwemmen tintelen mijn voeten al helemaal. Bloed zit er volgens mij niet meer in. Nog even de tijd nemen voor de foto en dan eruit. Even opwarmen in de zon en dan douchen.

Het dorpje

Het dorpje

Ondertussen wordt er bedacht dat we boodschappen moeten doen op Schier. Het is een eindje lopen naar het dorp. De eerste herinneringen komen boven. Ik ben heel heel heel lang geleden wel op Schier geweest. Ik was toen met Teunie (toen mijn vriendin, nu mijn vrouw) een dagje met de veerboot naar Schier afgereisd. Ook toen lopend over het klinkerpad richting het dorp. Voor mijn gevoel is er niets veranderd. Tot we dan in het dorp aankomen. Het is een drukte van jewelste en de bussen (meestal leeg) rijden af en aan.Het lijkt wel een wereld stad.

We gaan boodschappen doen in de Spar. kopen een kaartje voor thuis (groeten van Schier) en kopen nog een speciale beerenburg (Ik ben de naam ondertussen vergeten). Erg aardig worden we niet geholpen, maar goed we hebben de drank en daar gaat het om.

Kaken

Kaken

Nog even poseren voor de kaken van een walvis die rechtop staan. Deze kaken staan hier als herinnering aan de vroegere walvisvaart. We gaan even wat drinken. Voor het hotel Van der Werff is het een drukte van bussen. Daar is het dus niet zo gezellig zitten. Bij Hotel Graaf Berstorff is het wel gezellig zitten.

We drinken ons drankje en na enige tijd lopen we gezellig weer terug naar de Kaat Mossel. De haven is nu echt zonder water net als de Wadden rondom het eiland. Zover als je kunt kijken zie je zand ipv water. De geul waar we door aankwamen is echt maar iets dieper dan de Wadden er om heen.

eb

De geul

De haven

De haven

Je ziet nu ook goed dat baggeren best een goed idee zou zijn. 😉

Ook nu weer een driegangen diner. Honger gaan we hier niet krijgen. Na het diner uitbuiken en genieten van de mooie avond met de ondergaande zon en de opkomende maan aan de andere kant. Nog even de poolster opgezocht en dan is het weer tijd voor onze welverdiende nachtrust.

Ondergaande zon

Ondergaande zon

opkomende maan

Opkomende maan

2015 Zwerftocht Waddenzee: Lauwersoog

Varen in konvooi

Varen in konvooi

Groningen – Lauwersoog. 1 augustus 2015. Acht uur en aan het ontbijt. Het ruikt lekker naar koffie en verse broodjes. Er staan een ontbijt klaar met alles wat je maar bedenken kunt. Het lijkt meer in een culinaire boottocht, dan een zwerftocht.

Nog een verrassing. Wij hadden gisteren ons welkomchocolade opgegeten, maar niet iedereen had dat gedaan. Zelfs niet iedereen had door dat er chocolade op het kussen lag. Met als gevolg dat Nell ’s ochtends wakker werd met een mooie bruine chocoladevlek op zowel haar pyjama als op het laken waarop zij sliep. Een mooier welkom is bijna niet mogelijk. Alles wordt gewassen in de douche en Nell is daar lekker druk mee.

Na het ontbijt wachten we op het ‘konvooi’. We varen met een aantal boten achter elkaar aan. Efficiënt voor de brugwachters (op de fiets) en voor de wachtenden. Het is een prachtige dag en we komen door de mooiste buurtjes en mooie landschappen. Rond 11 uur laten we de stad Groningen achter ons en varen we door het Groninger landschap. We varen op het Reitdiep, vroeger de enige verbinding van de stad Groningen met de zee.

We varen niet echt snel en dus haalt iedereen ons in. Bij de Dorkwerdersluis blijkt dat zinloos. Wij zijn beroepsvaart en mogen als eerste de sluis en daarna mag iedereen aansluiten. Met een beetje passen en meten, kunnen alle schepen mee in deze schutting. Het blijft toch een mooi gezicht al die wachtende mensen/schepen en dat ze ons dan toch moeten laten passeren.

We steken na het schutten het Van Starkenborghkanaal over en vervolgen onze vaarweg richting Zoutkamp. We slingeren ons een weg door het landschap en soms een klein dorpje in de verte. Een heel groot leeg landschap. Veel akkerbouw.

Dat we ons vermaken en op alles zijn voorbereid dat bewijzen onderstaande foto’s wel.

Slecht weer op komst

Slecht weer op komst

Slecht weer op komst

Slecht weer op komst

We varen langs Oostum, Garnwerd, Aduardzijl, Schouwerzijl, Electra om uiteindelijk bij de Zeesluis van Zoutkamp uit te komen. Het is dan drie uur in de middag. Na de sluis varen we op het mooie Lauwersmeer. Eerst Lauwerszee, maar in 1969 werd er een dijk aangelegd en was de zee een meer geworden.

Omdat we vandaag echt buitensgaats willen liggen varen we ook op het Lauwersmeer op de motor. Er staat ook niet veel wind, maar om ons heen zeilen diverse boten.

Om half zes passeren we de Robbengatsluis en zijn we op de Waddenzee. De zilte lucht doet mij weer goed. Aan het einde van sluis richting de vissershaven en zoeken we een mooi plekje tussen alle visserschepen. We mogen natuurlijk niet in de jachthaven liggen, waar ook het schip van Wubbo Ockels ligt.

Floris en ik wandelen nog even langs de haven. Verlaten en roestig ligt er aan het einde een droogdok. Dat niet iedereen Lauwersoog het einde van de wereld vindt, bewijst wel de naam van een scheepswerf, voor ons in de “middle of nowhere”

Roestig Droogdok

Roestig Droogdok

Scheepswerf Welgelegen

Scheepswerf Welgelegen

We krijgen een driegangen diner voorgeschoteld. Als we dit elke dag krijgen, dan word ik zomaar een paar kilo zwaarder. We gaan het meemaken.

We genieten nog van de ondergaande zon en de weerspiegeling van de schepen in het water. Martin en Floris vissen nog een beetje. Dit keer niets aan de dobber.

Weerspiegeling

Weerspiegeling

Weerspiegeling

Weerspiegeling

We duiken de kooi in en vallen als een roos in slaap. Tot morgen.

2015 Zwerftocht Waddenzee: Groningen

Hooge der Aa, Groningen

Hooge der Aa, Groningen

Groningen. Vrijdag 31 juli 2015. We gaan met de bus naar Zwolle en dan met de trein naar Groningen. We gaan een zwerftocht over de Waddenzee maken en we beginnen in de stad Groningen. De Kaat Mossel is de afgelopen week van Lelystad naar Groningen gevaren en wij varen de Kaat Mossel weer terug.

 

Het is bijna 8 uur als we de Kaat Mossel aan de Hooge Der Aa zien liggen. Toen eb en vloed nog voelbaar was in de stad Groningen werd er met hoog water aan de Hooge Aa gelost en je voelt het al aan, aan de Lage Aa met laag water. Soms zijn zaken heel goed verklaarbaar.

We maken kennis met de andere gasten (2 Duitse mensen en 1 Rotterdamse) en natuurlijk de bemanning (Sjak, Rene en Martin). We zijn dus met z’n achten. Lekker groepje en we moeten dus vol aan de bak bij alle taken.

Floris wil graag een eigen kamer en er is ruimte genoeg, dus dat mag. Op het kussen een welkom chocalade die direct soldaat gemaakt wordt.

Brasem aan de haak

Brasem aan de haak

Floris gaat vissen met Martin en na enige tijd gaat het dobbertje onder water en er blijft een best grote brasem aan te zitten. Er is een klein schepnet beschikbaar, maar de vis past er niet echt in. Het is een heel gedoe om de vis uit het water te krijgen, maar het lukt eindelijk gewoon en dan maak je natuurlijk direct een foto.

Na de koffie gaan Floris en ik even een eindje lopen. Langs de Noorderhaven, naar het park en weer terug naar de boot. We zoeken onze kooi op en gaan lekker slapen. Het begin van een mooie week zeilen.

Ronde om Noord-Holland 2015

P1020706Muiden, 19 juni 2015. Ik kom rond 9:00 uur aan in Muiden. Vandaag ga ik meedoen met de Ronde om Noord-Holland 2015. Ik doe voor het eerst mee. We zeilen op het Markermeer, IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee richting de finish in IJmuiden. We zitten in startgroep ORC1  en starten om 12:30. Genoeg tijd nog om even de laatste puntjes op de i te zetten. We varen de haven uit, hijsen de zeilen en het gaat direct lekker. We lopen zo’n 8 à 9 knopen zonder al teveel trim. Dat beloofd wat als we wel de zeilen trimmen. We maken de start van de tour-groep mee en melden ons dan bij het meldschip. Blijkbaar geef je hiermee aan dat je daadwerkelijk mee doet in de wedstrijd. Over de marifoon horen we al de eerste aanvaring.

We maken ons klaar voor het vijf minuten sein. We zetten onze eigen startklok en wachten het signaal af. Dan begint het. Een luide toeter en de wedstrijd gaat beginnen. Het aftellen is begonnen. Willem stuurt strak. na 1 minuut het vier-minuten signaal en dan 2 minuten niets. De spanning stijgt. De schepen komen dichter bij elkaar en dan het 1-minuut signaal. We gaan overstag en zeilen strak langs de startlijn en dan halverwege de startlijn, de wedstrijd begint. We denderen met 9 knopen de startlijn over. We zeilen net als bijna iedereen over stuurboord. We proberen ruimte te maken. Scheelt veel vuile wind van andere jachten.

We zeilen eerst een parcours op het Markermeer zodat alle zeilers in IJmuiden niet verdeeld over de hele dag binnen komen. Eerst naar een bovenwindse boei, dan naar het Paard van Marken (mooi in de steigers) en dan een slag richting Lelystad en weer terug. Het gaat goed. We liggen voor ons gevoel net in het midden van het veld, maar het is niet helemaal duidelijk (of helemaal niet) wie van alle schepen om ons heen in onze klasse zijn gestart.

We hebben een mooi voor de winds rak. Onze gennaker is helaas gescheurd en overvaren, waardoor we het rak af moeten kruisen. Om ons heen schieten de gennakers en spinnakers naar boven. Ondanks de gigantische hoeveelheid vierkante meters zeil er bij lopen ze niet op ons uit of in. We blijven lekker in het midden zeilen.

 P1020703  P1020704

We loeven op bij de boei en zeilen richting Enkhuizen. Rond vijf uur door de finish bij Enkhuizen. We zijn tevreden. Zeilen zakken en motor aan. We varen richting de wachtsteiger van de sluis. Net als we liggen, kunnen we naar binnen. het is behoorlijk druk in de sluis.

Na de sluis besluiten we even een stukje rust te nemen. Paul heeft thuis lekkere lasagne gemaakt en die staat ondertussen lekker in de oven. De lasagne smaakt ons goed en dan is het weer zover.

Ik vaar de Westwind van de rustplaats richting het startpunt voor deel twee. We hijsen de zeilen en varen full speed op de motor richting start. Precies op het goede moment de motor uit en gaan. We zeilen richting de eerste boei en loeven dan strak om de boei op richting Medemblik. We maken een paar slagen en dan gaat het richting Kornwerderzand en dan de Lorentzsluizen. Leon waarschuwt ons voor een ondiepte voor de deur van Makkum en een paar seconden voelen we de kiel aan de grond. Even iets afvallen tot we weer 40 cm water onder de kiel hebben en dan oploeven richting het finish schip.

Langzaamaan is het donker geworden. In de sluis valt de regen met bakken naar beneden en zijn we echt voor het eerst zeiknat. Ondanks de straffe wind, kan de regen toch recht naar beneden vallen. Magisch.

2015-06-20 04.19.59Om het Wad is het even zoeken. We hebben 2 knopen stroming tegen, maar we kunnen aan de wind varen. We hoeven niet te kruisen in het smalle water. We letten op blinde tonnen en varen van verlichte boei naar verlichte boei. Het levert altijd een discussie op wat we waar zien knipperen. Gelukkig hoeven we alleen te luisteren naar Leon. Hij weet de weg (de volgende groene en rode knipperende boei). Alleen maar luisteren naar Leon schrijf je makkelijker op, dan gedaan in de praktijk. Toch lukt het ons. ;). We lopen een aantal schepen in.

Rond een uur of half twee ga ik onder zeil. Even een paar uurtjes rust. In de verte zie in Texel en Den Helder al liggen. Ik slaap als een blok en ben om half vier weer wakker.

Ik ben weer fris en fruitig. Het is niet echt donker. In de verte een beetje donkere wolken met daarboven een blauwe lucht zonder zon. We varen rond de 140 graden aan de wind (als je dat zo zegt) en kruisen een beetje af. Met een redelijke golfslag achter ons is het best lastig stabiel op koers te zeilen. We schommelen enorm. Maar langzaamaan went het. Het doet mij denken aan de CAMR2012 op het skagerak.

 2015-06-20 04.20.14  2015-06-20 05.36.57

Het is niet echt donker meer. Ik zie alle lichtjes van Bergen. Om half zes komt de zon langzaam onder de wolken vandaan. Je zou zo maar denken dat het een mooie zonnige dag wordt, maar helaas. In de verte ligt IJmuiden. Met een gangetje van zeven knopen varen we richting de finish. In het kanaal ligt nog een laatste boei op een zeer lastige plek aan lagerwal. Met een straf windje is dit best een onlogische plek voor deze boei. Na de boei nog een halve mijl en we zijn gefinisht. Het is een uur of zeven. We hebben de ronde om Noord-Holland uitgezeild. Ik ben trots op mijzelf. Goed gedaan.

We zoeken een plekje in de haven. Willem stuurt strak achteruit de box in. We missen de lijnen aan de voorste meerpalen, maar niet getreurd, even vastleggen achterop en langzaam aan gas vooruit en we draaien gewoon naar de voorste meerpalen. Aanleggen is toch kinderspel ;).

Leon vult de laatste gegevens in, zet zijn handtekening en vraagt mij ook te tekenen als bemanningslid. En daarmee is ons lot verzegeld. De uitslag moeten we afwachten, maar ik ben tevreden over de tocht. We zijn uiteindelijk een gelegenheidsteam en in dat licht hebben we het goed gedaan. We eindigen uiteindelijk op de 15e plek.

Uitslag-ORC1

Al met al een mooie tocht, mooie wind en een goed team. Ik heb er weer van genoten om onder leiding van Leon een zeiltocht van zo’n 120 Nm te hebben afgelegd. Tevreden ga ik naar huis.