Waddenrace 2019: Harlingen

1 november 2019. Waddenrace 2019.
Het is weer Waddenrace weekend. Dit jaar nemen we weer met Friso deel aan de waddenrace. Door omstandigheden hebben we niet deelgenomen aan de Waddenrace in 2018. Een jaartje rust. Voor Friso wel jammer, omdat hij alle Waddenraces meegedaan heeft, maar dus nu eentje niet. Dit jaar is de 25ste editie. Eigenlijk zou de Waddenrace commissie hem dispensatie moeten verlenen, zodat ie toch aan de 25 medailles kan komen. Zelf doe ik nu voor de achtste keer mee. Ik ben begonnen in 2011. Ik ben er dus al bijna 10 jaar bij. Wat gaat de tijd toch snel.

Het beloofd een spannend weekend te worden qua weer. Er zijn zware windstoten voorspeld (80 km per uur/windkracht 9). Het is dus maar de vraag of de Waddenrace wel gaan uitzeilen. We gaan het meemaken.

Vrijdagavond om 19:50, na een treinreis van 1 uur en 50 minuten (Wezep-Zwolle-Leeuwarden-Harlingen), stappen Wim (mijn buurman) en ik aan boord van de vriendentrouw, een klipper van 26 meter. Een groot deel van de groep is aanwezig. We geven iedereen weer een hand. Het navigatie-overleg is al gestart en ik ga even naar de roef, waar al druk door de schipper (Siebe), en de maten (Guus, Durkje) en Rene overlegd wordt over de te varen route. Wat is haalbaar met deze voorspelde harde wind?

Ik laat het even voor wat het is en ga mijn tas uitpakken. Ik krijg een slaapplaats toegewezen. Het ziet er allemaal mooi en netjes uit. Het is een prachtig schip. Nog even afwachten hoe het schip zeilt. We kletsen de avond vol. Horen van de schipper nog de route die we gaan varen en onze verwachte eindtijd op zondag. De wind is ZuidWest en draait naar Zuid. Daarbij komt dat er rond 20:00 op zaterdag storm verwacht wordt. We gaan van Harlingen naar Den Oever. Als het weer het dan toelaat gaan we door naar Oude Schild (Texel) en daar beslissen we dan of we onze verplichte rustperiode van 4 uur ingaat of dat we zondagochtend pas weer vertrekken en de storm aan ons voorbij laten gaan. Iedereen knikt instemmend over de route.

Ik ga naar bed en droom alvast over het komende weekend. Welterusten en tot morgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *